dimarts, 1 de setembre del 2009

Els acompanyaments de les últimes dues setmanes

Hola a totes


El previst quan marxava cap a Barrancabermeja, capital del Magdalenamedio, era fer dos acompanyaments; el primer a unes jornades sobre el bestiar blanc, vaques de llet, a Alto de San Juan i el segon a unes jornades de formació a Cooperativa, al terme municipal de Remedios (Antioquia).


Al arribar a Barranca el programa ja estava canviat, ara teniem que acompanyar a gent de l'organització a la Vereda de Puerto Matilde, dins del municipi de Yondó (Noreste antioqueño), i després aniríem cap a Alto San Juan, dins del Municipi de San Pablo (Sur de Bolivar), però no per acompanyar en les jornades de bestiar blanc. La situació a la regió ha canviat pq la policia antinarcotics i els erradicadors (l'erradicació efectiva de la coca és fa a ma, les fumigacions en avioneta no serveixen per res, ja que els camperols tallen la part aerea de la mata abans que el verí arribi a les arrels) havien entrat en una zona cocalera, ara la regio esta bloquejada pels camperols. Així nossaltres acompanyaríem a un lider a veure com esta la situació.


L'últim acompanyament si que el realitzaríem tal com estava previst.
El trajecte és d'unes 4 hores, primer marxem amb taxi fins al poble de Yondó a l'altre costat del riu, aquest poble va néixer com exploració petroliera de la companyia shell, actualment els pous són Ecopetrol. El Municipi va ser governat per la UP (vídeo sobre el genocidi de la UP), fins que el paras varen anar eliminant als membres de l'organització.

A Yondo agafem un cotxe de linea per anar cap a Jabonal un poblet a prop del nostre destí, allà agafem una xalupa per fer els ultim quilòmetres per riu.

Pel camí passem diferents unitats militars, algunes d'elles dins dels poblets (a qui els hi diuen Veredas). També es pot observar com la zona esta fortament desforestada per fer ramaderia extensiva.

El poble on ens dirigíem es Puerto Matilde. En aquest poble l'entrada dels paras va significar la mort dels líders de la JAC (Junta d'Acció Comunal), era una zona amb forta presencia guerrillera. A la vereda hi ha un telefon public i cada dos per tres sents per megafonia que diuen el nom d'un veí i que tindrà una trucada en cinc minuts, no hi ha cobertura de telefon mòbil. Em va sorprendre la quantitat de cantines que hi ha, en aquest poble 3 per 200 persones.


Varem fer nit per marxar al dia següent, a la nit conversa interessant on expliquen el projectes agrícoles que tenen en mans, ramaderia blanca i de búfals, així com una trilladora per l'arroç. També xerrem una mica de l'historia de la Vereda i de la situació actual que es troba, encara no s'han recuperat del paramilitarisme.


L'endemà desfem el camí fet i dormim a Barrancabermeja, a la tarda tenim una reunió de coordinació amb BIP, fan feina semblant a la nostra però ells han de tenir un compromís d'un any i a demes cobren. Hi ha gent molts països; Mèxic, Bèlgica, Bulgària, Catalunya, "Madrilenya", Anglaterra, ..., i aviat cap el local de l'associació per que l'endema marxem a les 8.


ja escriure altres post sobre els altres acompanyaments, ara fent el turista em trobare una manifestacio contra els assesinats d'indigenes awa, l'ultim fa menys d'una setmana, 12 persones dels quals 7 nens. Les proves senyalen a l'exercit.
fins despres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada